Lars Bak – Hjælperytteren: Let at læse og god baggrundsviden
CyclingWorld.dk har læst Carsten Ritters Lars Bak – Hjælperytteren, der netop er udkommet på People Press.
Af Kenneth Møller Kristensen
Lars Bak – Hjælperytteren beskrives af forlaget som en fortælling om livet som hjælperytter helt nede i asfalthøjde. Og det er ikke en falsk varedeklaration. For Bak, og Carsten Ritter, tager læserne med i feltet på en lang række cykelløb, og beskriver de tanker og overvejelser som Lars Bak har gjort sig i forbindelse med sin rolle som hjælperytter for diverse teams og for diverse stjerneryttere. Man får som læser et tydeligt indtryk af hvor dygtig og stærk en cykelrytter Lars Bak er, og man får masser af spændende baggrundsviden. Og naturligvis kommer man også bag om diverse store cykelløb og Lars Bak liv i øvrigt.
Det er spændende at læse om, hvordan Lars Bak kom ind i varmen hos Mark Cavendish, meget interssant at høre om kontraktforhandlingerne med de forskellige teams undervejs i Baks lange karriere. Og specielt kapitlet om tiden på Bjarne Riis’ cykelhold er relevant læsning for dem, der følger med i cykelsporten.
Måske knap så spændende er det at læse referat af udviklingen i mindre cykelløb og enkelte etaper, at se opremsning af ryttere der sidder i det ene eller det andet udbrud og høre hvor meget Lars Bak har trænet den ene og den anden dag.
Man kommer bag om også Lars Baks privatliv, og de udfordringer han og fru Elisabeth har haft. Men man sidder som læser med en fornemmelse af at der må være endnu et lag, og at der kunne være blevet åbnet endnu mere op for privatlivet.
Man kan også godt savne et par virkelige røverhistorier. Altså at der bliver lukket op for historier helt bag kulissen i professionelt cykelsport. Der er enkelte gode heriblandt den om det første møde med Bjarne Riis, og dialogen med Brian Holm i forbindelse med at HTC-teamet lukkede. Kender man bare lidt til Lars Bak ved man hvor sympatisk han er, og at han aldrig kunne finde på at hænge andre mennesker ud. Og respekt for dette. Men undertegnede tænker, at der må være nogen flere historier fra de 17 år som professionel cykelrytter, der ville kunne have givet bogen et ekstra lag. Kapitlet om OL i London er decideret kedeligt. Der må da være en historie fra den olympiske by, vi ikke har hørt? Og hvad med alle de verdensmesterskaber som Lars Bak har været en del af. Er der virkelig en sjov historie herfra, som kunne have være relevant for læserne? Og så er der faktisk en del gentagelser i bogen. Rigtig mange steder står der hvor Lars Bak forlod Bjarne Riis’ cykelteam. Man er ikke i tvivl om at det var for at komme til at køre Tour de France!
Lars Bak – Hjælperytteren er en super let bog at læse. Det kan gøres på et par timer. Og den er interessant. Læserne bliver klogere på, hvad det vil sige at være professionel cykelrytter, og det er fedt at læse om de store sejre Lars Bak har hentet. Specielt beskrivelsen af DM-triumfen i 2005, femtepladsen i Paris-Roubaix i 2011 og etapesejren i Giro d’Italia 2012 kan få alle cykelhjerter til at smelte. Og det er fascinerende at få detaljerne omkring Lars Baks kamp tilbage efter diverse styrt og den måde der bliver forhandlet nye kontrakter i cykelsporten.
Det er ingen grund til ikke at læse Lars Bak – Hjælperytteren.
Fakta om Lars Bak
Professionel siden 2002. Første år på Team Fakta
Største sejre: Etape i Giro d’Italia 2012, DM 2005, Tour de l’Avenir 2005, Paris-Bourges 2005,
GP de Fourmies 2012
Har kørt 32 monumenter (Milano-Sanremo, Flandern Rundt, Paris-Roubaix, Liége-Bastogne-Liége og Lombardiet Rundt).
Har kørt 19 Grand Tours (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana)
Er tre gange blevet nr. 2 i PostNord Danmark Rundt
Er tre gange blevet dansk mester i enkeltstart
Skal i 2019 køres sin 18 sæson som professionel på Team Dimension Data