Cykeltræning: Mørkøv giver dig 5 gode råd, uanset niveau
Michael Mørkøv er efterhånden rutinerede inden for cykelsportens verden. Men den 32-årige all round rytter fra Kokkedal har, trods sin alder, stadig fuld fart over karrieren. Fra 2018 skifter han til belgiske Quick-Step Floors, efter han på skuffende vis blev vraget af sit nuværende hold, Katusha Alpecin, til Tour de France 2017.
Mørkøv har tydeligvis en ægte passion for cykling, og gør alt for at holde sig i god form. Og god form kan man roligt sige, han er i: blandt andet blev det en andenplads på 2. etape i det belgiske løb, Wallonien rundt, tilbage i slutningen af juli.
Danskerens målrettede fighter-attitude har været en af de ting, der har holdt ham kørende så længe i sin karriere. Dertil kommer selvfølgelig alt dét, han har lagt i træningen og forberedelserne op til de cykelløb, han deltager i. Nedenfor kan du læse nogle af Mørkøvs personlige tips til, hvordan man som cykelrytter får den mest optimale træning – uanset alder og niveau.
Mørkøv tilbage i Saxo-Bank dagene. Kilde: Thomas Ducroquet – Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
1. Start stille og roligt
For at kunne bevare motivationen er det essentielt, at man starter stille og roligt ud med sin træning. Hvis du tror, du kan cykle i 1 time, så start med 30 minutter, så du holder lysten ved lige. Start med at cykle i et langsomt tempo og sæt så tempoet op lidt efter lidt. Lad være med at starte fra 100%, det kommer man ikke langt med.
Man må endelig ikke brænde ens motivation af på få dage; det handler om at balancere motivationen, så man hele tiden har lyst til at cykeltræne lidt. Dette er et af Mørkøvs grundtip, og det er sikkert også derfor, at han i sin alder stadig kan være med på nogle af verdens bedste cykelhold.
2. Hav styr på dit udstyr
Udstyr er noget, der skal prioriteres højt for professionelle cykelryttere – især til de store løb som Vuelta a Espana, Giro d’Italia og Tour de France, som du allerede nu kan sætte sportsvæddemål på for sæsonen 2018.
Men også selvom man ikke er professionel cykelrytter og kun cykeltræner i ens fritid, er det stadig vigtigt at have styr på ens cykeludstyr. Det kan godt betale sig at købe en cykel af god kvalitet, selvom den koster lidt ekstra. Se det som en investering: en kvalitetscykel holder længere, og hjælper dig med at vedligeholde lysten og glæden under cykeltræning.
3. Tænk i små steps
Sæt delmål for din cykeltræning, som kommer til at udgøre en større helhed. Mørkøvs store mål har naturligvis været at blive verdensmester, vinde vigtige etaper i Tour de France etc., men for at komme dertil, må man sætte sig små delmål undervejs.
Når delmålene bliver indfriet, giver det mere selvtillid og motivation, som man kan bruge i sin cykeltræning for at komme tættere på målet. Husk at tilpasse og opdatere delmålene undervejs i din cykeltræning.
4. Lyt til din krop
Efter en hård cykeltræning opstår ofte den klassiske udfordring: sukkertrangen. Man får pludselig en enorm lyst til at slukke denne trang med en masse chokolade eller en sodavand, selvom man ved det ikke er en god idé.
Man kan ikke ændre på den opstående sukkertrang, men man kan forberede sig på den ved at pakke nogle effektive madvarer med i sportstasken, og dermed mindske risikoen for at gå sukkerkold. Visse fødevarer er gode at indtage lige efter træning – fx en banan eller rosiner, der begge er rige på kulhydrater, som din krop især mangler efter en omgang hård træning. Husk desuden at drikke rigeligt med vand under træning, og spis sundt og varieret for at din krop har nok energi til hver træning.
5. Find en træningsmakker
Hvis du føler at du har sværere ved at komme i gang med cykeltræningen og bevare motivationen, så kunne det være en god idé at finde en cykelmakker, du kan træne med.
Lav faste træningsaftaler med bestemte tidspunkter, så I har et commitment. Det er også hyggeligt at have lidt selskab ved ens side, og én at støtte sig til i de svære træningsperioder.