Få alt fakta om landevejs-VM i Bergen her
Fra søndag den 17. og frem til den 24. september afvikles årets landevejsverdensmesterskaber i norske Bergen.
Landevejs-VM blev afholdt første gang i 1927. Årets VM bliver det første landevejs-VM i Norge siden, der blev kørt i Oslo i 1993 og det første landevejs-VM i Norden siden, der blev kørt i København og Rudersdal i 2011.
Landevejs-VM er blandt de største sportsevents i verden med enorme seertal over hele kloden. Der køres både for U19-, U23- samt eliteryttere og for både mænd og kvinder. Dog ikke for damer i U23-rækken. Men desuden køres der hold-VM for professionelle teams, hvilket er en disciplin, der blev indført i 2012. Holdtidskørsel er den første disciplin i programmet søndag. Mandag til onsdag køres de forskellige enkeltstarter og fredag til søndag landevejsløbene. Syv dage med cykelsport i verdensklasse. Vil du have ekstra spænding til TV-transmissionerne, så er det blot at spille på dine favoritter hos Unibet.
Landevejsløbene i Bergen køres med en 19,1 km rundstrækning som udgangspunkt. På rundstrækningen findes blandt andet stigningen Salmon Hill. Stigningen er 1,5 km lang med gennemsnithældning på 6,4 procent. De professionelle skal køre elleve omgange på rundstrækning plus en 40 km sløjfe som indledning og dermed i alt 267,5 km.
Danmark vandt ved sidste års landevejs-VM i Doha hele tre medaljer. I damernes eliteløb sejrede Amalie Dideriksen, hos U19-rytterne sejrede Jakob Egholm og I U19-rækken blev det desuden til en sølvmedalje i enkeltstart ved Mikkel Bjerg. Og der er uden tvivl rigtig gode muligheder for danske medaljer igen i Bergen. Dette specielt i U19-løbene hos både drengene og pigerne. Her er Julius Johansen og Emma Norsgaard de bedste danske medaljebud. I U23-rækken er Kasper Asgreen et godt bud på en dansk medalje på enkeltstarten og Casper Pedersen en spændende mulighed i landevejsløbet. Naturligvis er den forsvarende verdensmester, Amalie Dideriksen, igen blandt medaljefavoritterne. Hun bakkes i år i øvrigt op af et markant stærkere hold end sidste år, hvor Danmark kun havde tre deltagere med. Specielt Cecilie Uttrup Ludwig og måske Pernille Mathiesen kan selv selv gøre sig i medaljestriden.
Sagen udfordres af lokale
Som bekendt har slovakiske Peter Sagan vundet de professionelles verdensmesterskab de seneste to år. Og Sagan er igen i år en af de største favoritter. Slovakken vil dog blandt andet blive udfordret af de lokale Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff, af verdensmesteren fra 2014, polske Michal Kwiatkowski, og naturligvis en række andre store profiler.
Danmark har aldrig tidligere fået en professionel verdensmester hos herrerne. Fem danske medaljer er det blevet til. Leif Mortensen vandt sølv i 1971, Jørgen Marcussen bronze i 1978, Bo Hamburger sølv i 1997 og Matti Breschel bronze i 2008 og sølv i 2010. I år stiller Danmark med et forholdsvis ungt hold bestående af den danske mester Mads Pedersen, Magnus Cort, Michael Valgren, Christopher Juul-Jensen den lidt mere rutinerede Michael Mørkøv samt Søren Kragh Andersen, der netop har vist fantastisk form i Vuelta a Espana. Landstræner Anders Lund har udpeget Valgren og Cort som holdkaptajner, men har desuden givet Kragh Andersen en fri rolle. I de professionelles enkeltstart stiller Danmark med den danske mester Martin Toft Madsen og Lasse Norman Hansen, der tidligere har vundet VM-medalje i U23-rækken. Det er dog meget tvivlsomt, om de to vil kunne gøre sig fremme i tidskørslen. Herre elitens enkeltstart slutter nemlig med en nærmest ekstrem stigning over 3,4 km med en gennemsnitlig hældning på hele 9,1 procent.
Under alle omstændigheder kan vi se frem til en super spændende landevejs-VM 2017.