Så er sommerferien slut. Nutidens ægte cykelryttere, det vil sige dem med licens, og især dem på Sjælland, har måttet væbne sig med tålmodighed, og har ikke kørt et eneste cykelløb i lang tid.
Der er sikkert mange bud omkring hvorfor det ikke er tilfældet, men personligt synes jeg det er utrolig trist, at Danmarks Cykle Union (DCU) ikke evner at sørge for, at der bliver afholdt rigtige cykelløb i unionens regi! Til gengæld er der et hav af sportslige ligegyldigheder, som for eksempel Heino cup, Sommer cup, Tempo cup, tirsdags VM og så videre. Alle løb man kan man deltage i mod betaling af forskellig størrelse. DCU forsøger heller ikke at hjælpe klubberne, der er afhængig af frivillig arbejdskraft, og som måske ikke kan skaffe den samme mængde af tilladelser fra politi og kommune, race marchalls, uddannede kontrolposter fra politihjemmeværnet og alt det andet der nu skal til for at afholde et rigtig cykelløb. Kvaliteten i de arrangementer man ser rundt omkring idag er jo i og for sig glimrende. Det er professionelt arrangeret i mange tilfælde, og man kører på ruter som klubberne kun kan drømme om at komme til at køre på.
Til gengæld har disse erstatningsarrangementer ingen som helst sportslig værdi – der er intet officielt at vinde for dem, der kører konkurrence, og ofte er der kun ganske få præmier. Bevares, der er som regel noget forplejning forbundet med de uofficielle løb, så man får en middag, og så kan arrangørerne reklamere med det smarte ord “networking”. Da cykling jo er det nye golf, som mange folk dyrker, så er det jo temmelig smart at få samlet en masse mennesker, der kører på cykel, og har en dejlig aften sammen, mens de også får kørt lidt konkurrence De betaler glædeligt mange penge for at være med og arrangørerne af disse løb får jo overskuddet i egen lomme. En god forretning. Forskellen på fortiden og nutiden er at dem, der før arrangerede løb i klubberne i langt større grad er begyndt at arrangere løb i privat regi da der jo er forretning i det. Der er flere sponsorer, der spytter penge i arrangementer, hvor de selv kan få nogle folk med i løbene, og hvor det sportslige kommer i anden række.
Eksempelvis var der i 1983 et hav af gadeløb – altid arrangeret af en cykelklub i den by hvor klubben lå. Der var løb i alle de store byer. På Sjælland kørte ABC for eksempel oppe bag Brønshøj torv, Køge kørte deres gadeløb midt i byen. I Hillerød kørte man gennem Rosenborg slot og rundt om slotssøen. I Roskilde kørte man rundt om domkirken. Hele byen blev afspærret, og der var altid mange tilskuere. Løbene mindede meget om belgiske kermessen løb, der var en del presseskriveri om løbene og opslag i de lokale byer, så alle vidste at nu kom landets bedste cykelryttere på aftenbesøg. Hvis man idag ønsker at se noget cykelløb, så skal man være ualmindelig dygtig til at opspore officiel information omkring hvor og hvornår løbene afholdes – der står måske noget i en Facebook gruppe et sted, men da alting er i privat regi kan det godt være mere end svært at vide hvornår hvad afholdes. Derudover så er der jo ingen der gider se en flok motionister ligge og fjolle rundt om aftenen. Sådan var det ikke i de gamle gadeløb. Løbene var kun for A-ryttere, og der var ofte professionel deltagelse. Det var jo dengang, hvor en professionel cykelrytter havde et decideret prof licens og hvor de kunne køre uden hjelm i løbene, hvis de ville. I sjældne tilfælde kunne B-ryttere og de allerdygtigste juniorer deltage, hvis de blev inviterede. Ruterne var mellem 800 meter og et par kilometer lange og der var MANGE spurt præmier i sådanne løb. Hvis man var god til det kunne man faktisk tjene flere tusind kroner – per løb – og det var mange penge dengang i 80’erne. De bedste gadeløbsryttere fik speciallavede cykler med hævede krank boks og stejlere geometri vinkler på rammen. Man kørte på lukkede ringe og med ekstra hård opspænding i hjulene, og så kørte man altid gadeløb i fantomdragt uden lommer. Kørte man under 100 km skulle man jo ikke fylde sig med mad. For at lire lidt ekstra i løbene så smurte man altid mørk jodesoll creme på benene, så de glinsende i aftensolen.
Og der blev VIRKELIG kørt væddeløb. Tænk man skulle bare møde op som tilskuer, så stod verdensmesteren i pointløb, Michael marcussen der ved siden af OL vinder Dan Frost, 6-dages stjernen Gert Frank og ALLE de bedste. Og ingen andre. Ingen irriterende sekundaryttere der kunne snige sig med. Ingen showstart og så kørte man de sidste 10 km frit. Næh det var minimum en time – Nogen gange 100 km – med FULD skrue . Man skulle virkelig være ferm til at køre gennem sving og træde an og placere sig, hvis man skulle ha en præmie – men til gengæld var det så god træning, at man kunne smide sin watt måler af helvedes til. Når man kørte landevejsløb i weekenden, 1 eller 2 gadeløb pr uge i hverdagene plus en løbsaften på ordrupbanen (selvfølgelig trillede man 60 km om formiddagen inden løbene hvis man havde fri) , så kunne man nøjes med at rulle resten af dagene. Det skulle man sgu ikke være videnskabsmand for at lære. Fik man defekt undervejs i et gadeløb var der et fælles depot ved målstregen og alle kunne få skiftet hjul – der var en omgangs respit i tilfælde af godkendt defekt.
Idag har et motorløb betalt så mange penge for at afspærre halvdelen af Bellahøj området, at klubber som ABC ikke kan få lov til at køre sådan et gadeløb uden at skulle punge ud med så mange penge, at det ikke er muligt rent økonomisk. Og hvis det skulle være muligt, så har kommune eller politiet altid nogle vanvittige krav om slukning af lyskryds og anskaffelse af specialtropper til dirigering af trafikken.
Faktisk er der kun EET af de gamle gadeløb tilbage i Københavns området, og det er i Charlottenlund. Hvis man vil se rigtige cykelryttere køre væddeløb, så er det altså der, man skal tage hen. Og tag endelig ikke fejl af, at der køres et show løb inden det rigtige gadeløb. Det sportslige bliver afgjort i det rigtige løb. I Jylland kan man se en del gadeløb stadigvæk, og jeg synes så absolut det er en udflugt værd at komme ud og se på. Jeg synes at det er en falliterklæring af DCU, at de ikke forsøger at fastholde deres licens rytteres interesse for sporten gennem nogle flere tiltag for at hjælpe klubberne med at lave nogle gode cykelløb og gadeløb. Jeg savner dengang at Danmarks 60-80 bedste A ryttere og professionelle stod til start og leverede løb af en sportslig værdi, der overstiger 98% af alle de arrangementer der afholdes i privat regi i dag. Jeg er – rent sportsligt – pisse ligeglad med hvem der vinder 3. afdeling af Heino cup, hvem der kører hurtigst til tirsdags VM og hvor mange deltagere der står til start i Ritter classic – al ære og respekt for arrangementet i sig selv. Men det sportslige mangler og selvom man naturligvis skal glæde sig over at cykelsporten idag bydes ud på en langt bredere vifte til gavn for mange flere cyklister – men af langt dårligere sportslig kvalitet – end det gjorde før, så savner jeg sgu dengang hvor Andy Hampsten som forsvarende Giro d’Italia vinder, kørte Tingbjerg Rundt.