Omnium – En rigtig danskerdisciplinen
Næste torsdag skal en række af Danmarks bedste baneryttere dyste mod en række udenlandske ryttere i UCI-omnium ved den store cykelfest i Ballerup Super Arena, hvor der også skal kåres Årets talent og Årets cykelrytter 2017. (billet til dagen købes her.)
Omnium er faktisk en gammel klassisk banedisciplin. Mangekamp på en cykelbane har været afviklet i mange forskellige udgaver og ved mange forskellige lejligheder.
Det er dog først i forbindelse med, at disciplinen kom på OL-programmet til London 2012, at omnium for alvor har fået den prestige og opmærksomhed disciplinen har nu.
Omnium blev genindført ved VM for mænd i 2007 og for kvinder i 2009. På dette tidspunkt blev kørt over seks discipliner, over to dage og hvor den der scorede færreste point gennem løbsserien vandt. Løbsserien sluttede i disse år med 1000 meter på tid, og måske mange huske det store drama ved OL i London. Her lykkedes det som bekendt danske Lasse Norman, stærkt tilplasteret efter et dramatisk styrt i scratchløbet, at køre en så god 1000 meter tid, at han kunne juble over OL-guld. Danskeren havde på andendagen på imponerende vis kørt bedste tid på 4 km, og var i sit livs form. Men midt i scratchløbet styrtede danskeren dramatisk, og havde tydeligt slået sig. Heldigvis lykkedes det for de danske hjælpere at samle Norman Hansen op og få ham på cyklen igen. Landstræner Casper Jørgensen fik pisket sin rytter til at gå i angreb, og faktisk få erobret en omgang, der siden skulle vise sig at få afgørende betydning. Det blev til en sjetteplads i scratch og dermed var danskeren, italienske Viviani og franske Bryan Cocquard lige inden det afsluttende 1000 meter på tid. Men Lasse Norman havde pådraget sig store sår ved sit styrt og måtte holde sig varm på hometraineren i tiden mellem de to discipliner. På adrenalin og i smerte kørte Lasse Norman en fantastisk 1000 meter, hvor kun britiske Ed Clancy var bedre, og OL-guldet dermed blev dansk.
Nye regler
Fra 2015 ændrede den internationale cykelunion reglerne, så der nu bliver afsluttet med et pointløb, og så det nu handlede om at score flest point. Siden har UCI ændret igen på reglerne, så der nu blot køres over fire discipliner, ingen tidskørsler, og så det hele afgøres på en dag. Det er disse regler med scratch, temporace, udskilning og pointløb på programmet, som der køres efter i Ballerup.
Flere danske triumfer
Ud over Lasse Normans unikke triumf i London har danske ryttere hentet en række andre store triumfer i omnium. Lasse Norman vandt i netop 2012 VM bronze i australske Melbourne, og kvalificerede sig ved denne lejlighed til OL i London. Året efter blev det til sølv for Norman Hansen ved VM i hviderussiske Minsk.
Casper Pedersen blev U19 verdensmester i 2014, og understregede dermed det enorme talent, der siden har bragt ham til en professionel landevejskontrakt. Julius Johansen blev U19 verdensmester i år, og faktisk har Danmark hentet medaljer hos både damerne og herrerne ved de seneste to World Cups afviklet i november. Niklas Larsen vandt World Cupen i polske Pruszków og blev nr. to i Manchester, mens Amalie Dideriksen blev nr. tre begge steder. Og så skal vi ikke glemme at Dideriksen faktiske blev nr. fem ved OL i Rio. Omnium er en danskerdisciplin.