Utrolig cykelhistorie: Kørte fra Belgien til Italien og vandt Milano-Sanremo
Utrolige cykelhistorier er en ny artikelserie her på CyclingWorld.dk. En artikelserie som vi forventer vil udfolde sig med fascinerende beretninger fra den spektakulære historie cykelsporten har.
Vi starter med historien om belgiske Cyrille Van Hauwaert. En verdensklasse cykelrytter, der begik sig i starten af det 20. århundrede. Van Hauwaert vandt klassiske løb som det daværende Bordeaux-Paris, Milano-Sanremo, Paris-Roubaix, det belgiske mesterskab, og en etape i Tour de France, hvor det også blev til en samlede fjerdeplads.
Den beretning som giver Van Hauwaert et mytisk eftermæle er den, der gik forud for sejren i Milano-Sanremo i 1908. For at blive klar til det italienske storløb valgte han at cykle hele vejen fra Belgien til Milano. I Belgien knoklede han tl dagligt på familiens gård. Men drømmen var at komme afsted til Italien og køre cykelløb. Så en dag pakkede Van Hauwaert en rygsæk, satte sig på den tohjulede, og begav sig mod sydligere himmelstrøg. I Paris mødtes han med en række franske ryttere, så de kunne følges til Milano.
Da den lille gruppe cykelrytter nåede frem til den italienske metropol, nåede de lige præcist at have et par hviledage, inden de skulle prøve kræfter med den anden udgave af Milano-Sanremo.
Der blev kørt den 5. april 1908. En dag der bød på hård blæst og iskold regn. 48 ryttere var til start. På Passo del Turchino-stigningen kom fem ryttere, Van Hauwaert, italienerne Rossignoli og Galetti og franskmændene Pottier og Lignon, fri. Senere kørte belgieren solo, og vandt det italienske storløb hele tre og et halv minut foran de nærmeste. 14 ryttere gennemførte de 283 kilometer.Og det blev bevist, at en lang træningstur betaler sig!
Cyrille Van Hauwaert blev født i Moorsiede den 16. december 1883, døde den 15. februar 1974, og nåede altså imponerende at blive 90 år. Den professionelle karriere var forholdsvis kort. I stedet lancerede han sit eget cykelmærke, som han solgte fra en butik i Bruxelles, der fik navnet Lion Des Flandres, den flamske løve. Dette blev i øvrigt en stor succes.