Historie

Vi hylder Chris Anker Sørensen: Dansker på podiet i Paris

CyclingWorld.dk hylder Chris Anker Sørensen ved at bringe nedenstående kapitel fra bogen De Danske Tour de France helte.

Dansker på podiet i Tour de France

Alle elsker cykelryttere, der tør angribe. Det er dem, der skaber et cykelløb . Det er dem med modet, der gør, at vi elsker at se Tour de France. Dem, der tager en risiko, vinder ikke altid. Men de skaber cykelløbene, og de skaber de fortællinger, som er en vigtig del af Tourens DNA. 

Selvfølgelig er arrangørerne bag Tour de France bevidste om dette. Arrangørerne ASO gør, hvad de kan for at tilskynde til offensiv kørsel. Blandt andet har arrangørerne en præmie til den mest angrebsivrige rytter over de tre uger. Og det var i 2012 en dansker.

Legender har fået prisen 
Præmien til den mest angrebsivrige rytter i Tour de France blev første gang uddelt i 1956. Franske André Darrigade, der i sin karriere i alt vandt 22 Tour-etaper, fik prisen. Men prisen har ikke været uddelt årligt før fra 1980. I 1960’erne fik blandt andre legender som Rik Van Looy og Felice Gimondi prisen, i 1970’erne blev den givet, meget naturligt, flere gange til Eddy Merckx samt til Luis Ocaña og Gerrie Knetemann. Også Bernard Hinault, Laurent Fignon, Steven Rooks, Claudio Chiappucci, Richard Virenque, Jacky Durand, Laurent Jalabert, Sylvain Chavanel og Peter Sagen har modtaget prisen. Prestigen bag en pris defineres af, hvem der tidligere har modtaget prisen. Så fighterprisen i Tour de France har stor prestige. At en dansker har modtaget prisen, er en kæmpe ting. Det skete i 2012, i udgave nr . 99 af Tour de France.

Spinkel rytter med stort potentiale 
Chris Anker Sørensen blev professionel på Team CSC i 2007. Allerede som junior og U23-rytter havde den spinkle rytter vist stort potentiale, men havde ofte være hårdt plaget af syg-dom. Men blandt andet en etapesejr på en ekstrem hård etape i det norske Ringerike GP, en fjerdeplads ved U23 EM i 2006 og flere andre gode resultater overbeviste Bjarne Riis om, at Chris Anker Sørensen var en rytter med stort potentiale og skulle være professionel. Og Riis havde ret. Chris Anker Sørensen viste hurtigt højt niveau. I 2008 vandt han blandt andet en hård bjergetape i Østrig, blev nr . tolv ved det hårde OL i Beijing og hjalp Matti Breschel til VM-bronze i Varese. 

I 2009 var Sørensen klar til Tour de France. Dette som hjælper for Andy Schleck. Faktisk endte den unge dansker selv som nr . 32 i sin Tour-debut, og han beviste, at han kunne begå sig i verdens største cykelløb. Også i 2010 og 2011 var Chris Anker Sørensen med i Tour de France som hjælper for henholdsvis Andy Schleck og Alberto Contador. 

Fri rolle på teamet 
Som man også kan læse i kapitlet omhandlende, hvordan Michael Mørkøv kørte sig i Tourens prikkede bjergtrøje, så havde rytterne på Team Saxo Bank i 2012 fået frie hænder. Teamet stod ganske enkelt uden kaptajn . Mørkøv var ekstremt offen- siv i den første uge, men siden tog hans danske holdkammerat over. 

På syvende etape, hvor Mørkøv i øvrigt mistede sin bjergtrøje, og Bradley Wiggens kom i gult, var Chris Anker Sørensen afsted i en udbrudsgruppe og vandt to bjergspurter undervejs . Så var Touren i gang for den 27-årige dansker . 

Igen på den store Alpeetape, etape elleve fra Albertville til La Toussuire, var Sørensen aktiv. Han kom med i et stort tidligt udbrud og formåede at holde sig fremme på resten af etapen. Det blev til flere point i bjergspurterne og en syvendeplads på etapen.
Tolvte etape indeholdt to Alpe-stigninger tidligt på rutekortet . Igen var Chris Anker Sørensen aktiv, men kom dog ikke med i de afgørende udbrud, hvor skotske David Millar afgjorde tingene. 

Andenplads på stor etape 
Chris Anker Sørensen bedste etape i Tour de France 2012 var 16 . etape, der blev kørt fra Pau, over klassiske Pyrenæer-stigninger som Col d’Aubisque, Col du Tourmalet, Col d’Aspin og Col de Peyresourd og til Bagnères-de-Luchon. Chris An- ker Sørensen var igen med i det store tidlige udbrud. Franske Thomas Voeckler leverede en fantastisk etape med et langt soloridt. Den danske Saxo Bank-rytter formåede at holde sig i front hele dagen og kørte specielt imponerende i etapens slutfase, hvor han avancerede til dagens andenplads . Noget, der blev lagt mærke til også internationalt . 

Fingre i hjulet 
Og allerede på 17 . etape var Chris Anker Sørensen aktiv igen. Imponerende. Men på en nedkørsel var uheldet ude efter den offensivt kørende dansker. En avis, som den italienske rytter Simone Stortoni smed fra sig, røg ind i danskerens hjul. Da Chris Anker ville fjerne avisen, røg to af hans fingre ind i hjulet. Tre af de flade, skarpe eger knækkede. Men hvad værre var, så fik danskeren dybe flænger i fingrene. Blodet sprøjtede ganske enkelt til alle sider! Modigt, og med blod overalt,  kæmpede Chris Anker sig gennem etapen. Men derfra var det om at komme på hospitalet hurtigt. Ringfingeren kunne syes sammen. Men fingerpuden på lillefingeren måtte skæres væk. Huden blev bevaret, men vævet under var ganske enkelt væk. Stor dramatik . Og de danske medier stod i kø for at dække historien. 

20.000 euro i præmie 
Den offensive kørsel fra Chris Anker Sørensen gav ikke det helt store resultat til danskeren. Det blev til en 14 . plads i klassementet, den flotte andenplads på 16 . etape og en tredjeplads i bjergkonkurrencen . Men der faldt en appelsin ned i turbanen for den sympatiske rytter. En jury bestående af blandt andre rutedirektør Jean-François Pescheux og den tid- ligere franske cykelstjerne Laurent Jalabert udpegede Sørensen til at skulle modtage løbets fighterpris. Dette på trods af, at den lokale Thomas Voeckler var de flestes favorit til prisen. En meget prestigefyldt hyldest, og så fulgte der 20 .000 euro med som præmie . “Jeg synes, jeg har vist mig godt frem. Og jeg er stolt over at vinde prisen,” sagde Chris Anker Sørensen til TV 2 efter at være blevet hyldet på podiet i Frankrigs hovedstad. 

Til fransk team 
Chris Anker Sørensen nåede i sin karriere ikke at køre flere Tour de France som en del af Bjarne Riis’ team. I 2016 skiftede han til det franske Fortuneo – Vital Concept-team med ambitioner om at kunne køre sin egen chance i det franske. Titlen som dansk mester i 2015 havde givet ekstra selvtillid . Men det blev aldrig den helt store succes på det franske team. Året efter skiftede Chris Anker Sørensen til det danske Riwal, hvor han kørte to sæsoner, inden han stoppede den aktive karriere og blev ekspertkommentator på TV 2.